Viktminska din bil!

jan 17, 2023 | Kaross, Uncategorized

Oavsett vilken sport man tävlar och bygger bil till vill man alltid banta ner sin bil till lägsta möjliga vikt. Detta kan man göra genom att t.ex. ta bort original inredning, använda sig av lätta material som aluminium eller kolfiber på nya komponenter samt ta bort så mycket original plåtar & fästen som möjligt.

I denna artikel går vi igenom ett sätt att ta bort de olika onödiga plåtar och fästen som sitter original i en bil. Det kan vara allt från fästen till baksäte, bältesinfästningar och batterilådor, egentligen allt som inte längre används kan tas bort. Dessa fästen/plåtar sitter fast med punksvetsar och här tänker vi vissa hur man använder våran Punktssvetsborr.   

Det finns flera olika sätt att ta bort dessa plåtar på. Borra med olika sorters borr, eller slipa ner plåten med en luftdriven bandslip t.ex. Men det som alla sätt har gemensamt är att man vill få bort punktsvetsen utan att skada karossens plåt. Vi kommer här visa hur och vad du behöver för att borra bort plåtarna med ett punktsvetsborr.

          Du behöver:

  • Borrmaskin
  • Punktsvetsborr
  • Hammare
  • Körnare
  • Brytjärn
  • Huggmejsel (tunn)
  • Vinkelslip med lamellslipskiva

Börja med att använda en körnare på alla punktsvetsar för att senare kunna använda borrets styrpinne. Mata ner borret långsamt så att hålborret får ett spår att centrera sig i, sedan kan man trycka på hårdare. Punktssvetsborret är justerbart med en skruv på ovansidan. Genom att justera skruven kan man ställa djupet som styrstiftet stannar på. Börja med att ha borret högt inställt för att sen testa dig fram tills du hittar rätt djup för den plåt som du tar bort.  Viktigt att börja med detta för att undvika att man borrar igenom plåten på flera ställen senare.

När man har borrat ett par punktsvetsar på rad kan man försiktigt med huggmejseln försöka lossa på plåten. Om den inte lossnar när man kilar huggmejseln emellan punktsvetsarna får man sänka borret och testa igen.  Den kan fortfarande sitta fast på några ställen om man råkat hålla borret snett, och då får man gå tillbaka o borra.

Nu får man lugnt och metodiskt fortsätta runt hela plåten med borrandet och huggmejseln. När man tror man är färdig kan man ev. behöva använda sig av ett brytjärn för att bända loss plåten.

När plåten är borttagen kan man enkelt slipa bort den plåtcirkel som hålborret lämnat kvar på karossen. Även om man råkat borra igenom den undre plåten så kan man nu ta och svetsa igen det.

Viktigt! När man tagit sig tiden att ta bort all onödig plåt är det ett måste att väga den för att se hur mycket vikt man faktiskt fått bort!

I vårt exempel fick vi bort 14,32kg exklusive bageutrymmet.

Relaterade Produkter